tirsdag den 4. januar 2011

Kærnemælkssuppe

En af mine yndlingssupper om vinteren er kærnemælkssuppe og jeg er den eneste i familien, som kan lide lugten og spise det. Så ofte står kærnemælkssuppe på menukortet til frokost eller når jeg er alene hjemme, men her til aften er en af undtagelserne. Det er koldt, jeg er dødtræt og sulten.

Opskriften på kærnemælkssuppe, som jeg bedst kan lide den....
1 l økologisk kærnemælk (helst fra Thiese, som er den bedste for mig)
ca 2 spsk maizenamel
2 pasteuriserede æggeblommer
1-2 skiver økologisk citron
1 håndfuld lækre rosiner

Maizenamelet røres ud i lidt kærnemælk i en varm gryde. Når melet er opløst hældes resten af kærnemælken i og det varmes op under hyppig omrøring og blandingen skal småkoge et par minutter og tages af varmen. 
Æggeblommer og vanillesukker piskes til tyk skum, som tilsættes en sovseske kogende kærnemælk og omrøres grundigt så æggemassen ikke stivner. Dette gentages og når æggemassen er blevet lun, hældes den i resten af kærnemælken og omrøres. Rosiner og citronskiverne kommes i suppen og den serveres i dybe skåle.
Velbekomme, det varmer maven.

7 kommentarer:

 1. Skønt med de gamle danske retter...
  Her spiser vi rigtig meget kærnemælkssuppe/-vælling, men det er en noget anderledes udgave...
  Jeg bruger også den bedste kærnemælk, som jeg jævner med buddingpulver, søder og tilsætter rosiner. Serveres med creme fraiche eller flødeskum...

  Min mand svor at det måtte være uspiseligt, men nu er han vild med det, dog uden rosiner...

  SvarSlet
 2. Kære Blæksprutte
  Jeg tror at der er mange måder at lave kærnemælkssuppe på. Jeg tror aldrig jeg ville have tænkt på at bruge buddingpulver;-) måske skal det prøves en dag
  Mange nattehilsner Lone

  SvarSlet
 3. Hvor er det bare længe siden jeg har set - eller fået - kærnemælkssuppe :-)
  Jeg havde en kæreste engang, der altid lavede det som "snack" og han brugte også buddingepulver - jeg synes at det smagte lidt syntetisk, så måske jeg skal prøve din udgave.....

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 4. Hej Newyorkerbyheart
  Næh, i min kærnemælkssupper er der intet syntetisk i. Men jeg tror at enten kan man lide det eller ikke. Min mand synes at det er ulækkert med rosinerne og så konsistensen!!! men jeg fik spist resten af suppen som et lille mellemmåltid i går eftermiddags;-)
  Min storebror elsker også suppen og jeg har lavet den til kun ham og mig til stor fælles hygge...
  kh lone

  SvarSlet
 5. Buddingpulver! Med allergifremkaldende kunstig farvestof (E102) - Nej tak! Brug majsmel (fx Maizenamel) det er både billigere og sundere.

  SvarSlet
 6. Kærnemælkssuppe, åh hvor dejligt. Hjemme fik vi altid rugbrød med smør til, og det passer så godt til. Hos min mormor fik vi altid en stor skefuld syltede kirsebær med lidt af saften i. Det er som om, hvert hjem har sin opskrift.

  SvarSlet
 7. Hej. Her til aften fik vi pandekager med kærnemælkssuppe. Den var blevet lavet lavet tykkere med maizenamel som jeg aldrig normalt gør. Hvorfor blev den grynet? Normalt jævner jeg med buddingpulver og det er altid et godt resultat men med maizena var den grynet samtidig skildte den. Hvorfor????? Helga

  SvarSlet