fredag den 15. juli 2011

Laksemaskeret ørredmousse m cremefraiche sauce

Skøn lille forret eller indslag til en buffet og nøj hvor den smager. 

ca 400 gr røgede ørreder - kan købes vakuumpakket ellers brug mere ferskrøget laks
2 spsk mayonaise
3 dl piskefløde
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
4-5 blade husblas - af de små
ca 150 g friske spinatblade
8 skiver ferskrøget laks - ca 250 gr

Cremefraiche sauce
1½ dl creme fraiche 18%
1 friskhakket spsk af hver: persille, dild og purløg
½ tsk citronsaft
½ tsk groft salt
friskkværnet peber

Rens de røgede ørreder for skind og ben og blend fiskekødet. Rør det sammen med mayonaisen, 1 dl af fløden, salt og peber. Læg husblas i blød i koldt vand i 5 min. Pisk resten af fløden stiv (2 dl). Træk husblasen op ad vandet og smelt i en skål i mikrobølgeovnen i få sekunder. Afkøl husblasen med lidt ørredblandingen. Vend den i resten af blandingen sammen med flødeskummet. Kom spinaten i kogende vand i 2-3 min. Tag dem op, brus over med koldt vand og lad dem dryppe godt af. Pensl en randform (ca 1 liter) med olie og beklæd sider og bund med lakseskiver, der skal række ud over formens sider. Beklæd dernæst med spinatblade og fordel til sidst ørredmoussen i formen. Fold lakseskiverne ind over - den skal dække helt. Bank formen let mod bordpladen og til den tildækket i køleskabet i 3-4 timer til moussen er stiv. 

Cremefraiche sauce: 
Rør cremefraiche med urterne og smag til med citronsaft, salt og peber. Lad den stå tildækket i køleskabet i mindst ½ time

Serveres med et lækkert brød. 
Velbekomme. 
De røgede ørreder, mayonnaise, fløde, salt og peber

Spinatbladene i en kort kogning

Ørredmassen blandes op i flødeskum

Spinatbladene er umulige at skille ad, så det problem
skal jeg have løst til næste gang - men de kom ovenpå lakseskiverne

Randene blev sprøjtet med lidt
af dette formfett fra skiferien i foråret
Laksestykkerne hænger ud over kanterne
og fyldt med ørredmoussen

Lakseskiverne er lagt over moussen

Laksemaskeret ørredmousse klar til køleskabet

Efter 4 timer i køleskabet er den klar til servering.
Ekstra dild ville have været godt som pynt, men det glemte jeg i farten
Denne skønne fiskerand fik jeg først serveret af Inge P i Overdrevet midt i 1990'erne. Vi selv lavet den til vores store fest som forret til 150 mennesker, fantastisk lækker og velsmagende. Jeg faldt over opskriften i sidste uge og den skulle jeg da prøve igen, men jeg har ikke randforme på ca 1 l, men brugt 2 mindre forme i gul og rød.

3 kommentarer:

  1. Den ser rigtig god ud - elsker laks! Dejlig inspiration :-)

    SvarSlet
  2. Åååårh, MUMSFILIBABA! Hvor ser det bare lækkert ud, Lone :-)
    Og super hyggeligt at læse, at du smagte den første gang i Overdrevet. Der boede en af mine yndlingslærere ;-)

    SvarSlet
  3. Kære Piskeriset
    Tak, velbekomme;-)

    kh Lone

    Kære MUMSFILIBABA
    Jeg har boet i Overdrevet i knapt 9 år! jeg er lidt nysgerrig på hvem af dem, det kan være?, du kan nøjes med at skrive fornavnet.. det må have været på Hadsten gymnasium... Kan det passe at jeg ikke kan skrive kommentarer på din blog?
    kh Lone

    SvarSlet