onsdag den 24. november 2010

Max Appelsinkage

Max Appelsinkage - til 10 personer fra Camilla Plum

Syltede appelsinskiver:
750 g øko appelsinskiver.
425 g øko rørsukker
7,5 dl vand

Appelsincreme:
2 dl citrussaft, og skal, en blanding af 1 øko citron og resten øko appelsin
6 øko æg
110 g øko smør
350 g øko rørsukker

Appelsinsirup:
200 g øko rørsukker
saft af 2 øko appelsiner
Desuden 3 gode lagkagebunde (jeg laver dem selv eller bruger de gode fra bageren)
Min 4 spsk. appelsinlikør efter smag
(se én hjemmelavet appelsinlikør på http://lonelandmand.brandbygegaard.dk/#post522 )

Til de syltede appelsinskiver skærer man appelsiner i max. 8 mm tykke skiver, og nøjes med at bruge de flotteste. Pil alle kerner ud. Riv skal af appelsin enderne og pres saften af de mere uheldige skiver, og gem. Vej appelsinskiverne og kom dem i en gryde med sukker og vand. Kog sagte til det hvide i skallen er blevet klart, det tager en evighed. Køl af.
Det er kun skiverne der skal bruges til kagen, men hvis man kan lide bitterhed kan man dryppe bundene med lidt af sukkerlagen.

Til cremen bruger man den gemte skal og saft, og fylder op med revet skal og saft, til der er 2 dl saft i alt. Det er bedst hvis man også bruger max en citron.
Kom det hele i en tykbundet gryde, og varm langsomt op til lige under kogepunktet. Der skal piskes næsten konstant undervejs. Det kræver kon­centration, for hvis cremen koger, så skiller den. Når det er cremet og tyknet hælder man cremen i en skål og køler den af. Den tykner en del mere når den køler.

Kog en appelsinsirup af sukker og appelsinsaft, når sukkeret er smeltet er den færdig, køl af. 

Fór en springform der passer i størrelsen med kagebundene med bagepapir, og dernæst med appelsinskiver. De skal dække fuldstændigt. Dvs. at de bliver vinde og skæve og det må de godt.
Læg en lagkagebund oven på appelsinerne. Dryp med appelsinlikør og lidt af siruppen, og smør dernæst et lag appelsincreme over bunden. Fortsæt med creme, likør og sirup og bunde til det er brugt op, men gem lidt af siruppen til at hælde over kagen til sidst.
Stil kagen køligt til den skal spises.
Vend kagen forsigtigt ud på et fad med appelsinskiverne øverst, hæld det sidste af appelsinsirup over kagen og spis, evt. med flødeskum.
Kagen holder sig frisk i flere dage i køleskabet. 
Det er en kage at spise til the, ikke kaffe, eller som dessert med et glas dessertvin til.

Lone.g kommenterer: fantastisk flot og lækker frisk kage i meget smukke farver. Den er meget mættende, så den skal ikke serveres enten lige før et stort måltid eller efter et stort måltid. Jeg serverede den i 2009 med flødeskum af øko piskefløde fra Thise, og sikke vi smovsede.
Den er lige så lækker dagene efter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar