fredag den 29. april 2016

Nybagt rugbrød dufter i køkkenet

Hjemmebagt rugbrød lavet efter en gammel opskrift fra Herligheden, et tidligere kollektiv i Herlev i slutningen af 1970'erne. Jeg var nødt til at finde nye bageforme, da de gode gamle emaljerede var min exmands. Sidste år fik jeg en god gammel surdej af min spanskven Erik og fik også anbefalet  bageforme fra Eva Professionel rugbrødsform. Formene har nu været brugt siden januar 2015 og ser stort set ud som nye.

Varmt og nybagt brød

Hjemmelavet rugbrød, 2 stk
dag 1:
surdej
ca 3 spsk groft salt
1 1/2 l vand
750 gr rugmel (gerne det økologiske med alle dele i)
750 gr hvedemel (gerne det økologiske med alle dele i)

Røres sammen i en stor røreskål, dækkes med et låg eller lignende og stilles på køkkenbordet til dagen efter.

dag 2:
dejen tilsættes
1 kg knækkede rugkerner
1/2 l vand eller 2 dåseøl

Røres igennem og ny surdej tages fra, 1-3 dl i et stort glas og lidt salt ovenpå.
Brødgrøden hældes i 2 forme, sættes til side til dejen hæver næsten op til kanten af formene.

Bages ved:
50 gr i 1 time
150 gr i 45 min (kik til brøddene og igen)
150 gr i 45 min

Tages ud af formene og afkøles på en bagerist og de første skriver kan spise med velbehag med lidt smør og en lille smule Læsø salt, uhm.

Brødene afkøles, jeg skærer dem over i 2 og putter de 3 halve i fryseren i fryseposer, eller giver min bror og hans familiel det ene halve. Lækker konsistens, det mætter fantastisk og smagsløgene får en god oplevelse ved hver eneste mundfuld.
Det kan ikke anbefales at spise 4 skriver med kort mellemrum, hvis man ikke er vant til brøddet, da man kan få løs mave;-) jeg plejer dog kun at spise en rundom til morgenmad og frokost og bliver mæt.
Velbekommen.

Det lille glas er blevet til en surdej til hvidt brød




Ingen kommentarer:

Send en kommentar